Op 26 november 2021 werden 18 struikelstenen op 8 adressen onthuld

Op 26 november 2021 werden 18 struikelstenen op 8 adressen onthuld

Persbericht stichting Struikelstenen in Gemeente De Bilt

Vrijdag 26 november werden op 8 adressen, 18 struikelstenen gelegd voor inwoners van gemeente De Bilt die door de nazi’s vermoord zijn om wie zij waren. Struikelstenen De Bilt probeert hiermee deze inwoners te eren en de herinnering aan hen levend te houden.

Op 2 adressen werden de struikelstenen onthuld door nabestaanden, bij één adres werd een brief van nabestaanden uit Engeland voorgelezen. Bij de overige adressen zijn nabestaanden (nog) niet gevonden of waren nabestaanden door de Covid-situatie niet in staat om de onthulling bij te wonen.

Bij de onthulling van de steen voor Otto Karpowitz aan de Julianalaan 112, sprak burgemeester Potters, tevens lid van het comité van aanbeveling van Struikelstenen De Bilt, de aanwezigen toe. Hij besloot zijn toespraak met de volgende woorden: “Laat de struikelstenen de weg plaveien naar verdraagzaamheid en respect voor elkaar. Laat ze de herinnering levend houden aan wat wás, maar nooit meer mag gebeuren”.

Karel Beesemer, eveneens lid van het comité van aanbeveling, sprak de aanwezigen toe bij de onthulling van de struikelstenen voor de familie Danziger aan de Hessenweg 220. Hij vertelde over zijn ervaringen als Amsterdams Joods jongetje in de onderduik bij Kees en Betty Boeke in Bilthoven. De heer Beesemer constateerde; “Het is goed, ervan overtuigd te mogen zijn dat per saldo het goede toch zal overwinnen, hoe moeilijk dat soms ook lijkt als je terugkijkt in de geschiedenis en vandaag om je heen kijkt”

De stenen liggen op de onderstaande adressen. De levensverhalen van onze vermoorde Joodse inwoners zijn binnenkort te vinden op onze website www.struikelstenendebilt.nl. Voor meer informatie kunt u mailen naar; info@struikelstenendebilt.nl.

Parklaan 65:

Clara Ellen Davidson

Elsa Davidson

 Palestrinalaan 12

Josef Franz Hupka

Hermine Hupka Brüll

 Laurillardlaan 29

Simon Barentz

 Da Costalaan 30

Friedrich Nothmann

Gertrud Nothmann-Bernhard

Karl Andreas Nothmann

Georg Albrecht Leonhart Nothmann

 Rembrandtlaan 84

Isidor Vos

Ida Vos-Levy

Gerard Doulaan 21

Otto Maas

Selma Maas-Nathan

Struikelstenen De Bilt organiseert symposium over en legt een struikelsteen voor Judith Mendes da Costa

Struikelstenen De Bilt organiseert symposium over en legt een struikelsteen voor Judith Mendes da Costa

Tweede legging van Struikelstenen in De Bilt op 26 november 2021

Tweede legging van Struikelstenen in De Bilt op 26 november 2021