Struikelstenen De Bilt organiseert symposium over en legt een struikelsteen voor Judith Mendes da Costa

Struikelstenen De Bilt organiseert symposium over en legt een struikelsteen voor Judith Mendes da Costa

De Stichting is voornemens om op donderdag 25 augustus a.s. op het terrein van Berg en Bosch een struikelsteen te plaatsen voor Judith Mendes da Costa. Voorafgaand vindt in De Kapel een minisymposium plaats.

Judith Mendes da Costa was kloosterlinge van de Orde Dominicanessen en woonde in het klooster dat hoorde bij het Sanatorium Berg en Bosch. In 1942 deed aartsbisschop de Jong een herderlijk schrijven uitgaan waarin hij stelling nam tegen de Jodenvervolging. Als represaille werden 200 katholieke joden opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht onder wie Judith Mendes da Costa.

Omdat zij van Joods-Portugese afkomst was werd zij als een van de weinigen weer vrijgelaten en keerde zij terug naar het klooster in Bilthoven. In opdracht van de priorin heeft zij daarna haar levensverhaal opgeschreven. Dit document is bewaard gebleven en biedt een interessante inkijk in de keuzes die zij heeft gemaakt en is daarnaast ook een ooggetuigenverslag van haar deportatie.

In 1944 werd zij voor de tweede keer opgepakt en vond zij uiteindelijk de dood in Auschwitz.

Het symposium begint om 15.00 uur in De Kapel. Rond kwart voor vijf zal buiten voor de ingang van het voormalige klooster de steen gelegd worden. Daarna is er de gelegenheid na te praten. Onderstaand vindt u het programma.

15.00 Ontvangst in De Kapel, Professor Bronkhorstlaan 10-68, 3721 MB Bilthoven

15.15 Welkomstwoord Ella Prins, voorzitter bestuur Stichting Struikelstenen De Bilt

15.20 Korte historische schets van het Sanatorium Berg en Bosch door Evert Theunissen, onderzoeker Stichting Struikelstenen De Bilt

15.30 De relatie katholieken en Joden in Nederland rond de tweede wereldoorlog door Dr. Theo Salemink, emeritus universitair docent Katholieke Theologische Universiteit Utrecht/Tilburg en medeauteur van het boek “Een donkere spiegel”, Nederlandse katholieken over Joden, 1870-2005. Tussen antisemitisme en erkenning.

16.00 Judith Mendes da Costa, 1895 – 1944 door Dr. P. Hamans, priester van het bisdom Roermond. Hij schreef de biografie over Judith Mendes da Costa in “Getuigen voor Christus, Rooms-Katholieke bloedgetuigen uit Nederland in de twintigste eeuw”. Van dit boek was hij ook eindredacteur.

16.30 Vragen en discussie

16.45 Leggen van de struikelsteen voor de ingang van het voormalige klooster

Daarna gelegenheid tot napraten in De Kapel

18.00 Einde

De capaciteit van de kapel van Berg en Bosch is beperkt. Om zicht te houden op het aantal aanwezigen vragen wij belangstellenden zich per email aan te melden via: info@struikelstenendebilt.nl. Deelname aan het symposium is gratis. U kunt een vrijwillige bijdrage in de kosten doen.

bankrekening: NL 51 RABO 0353 1928 21 t.n.v. Stichting Struikelstenen De Bilt

Verslag en bijdragen symposium over Judith Mendes da Costa

Verslag en bijdragen symposium over Judith Mendes da Costa

Op 26 november 2021 werden 18 struikelstenen op 8 adressen onthuld

Op 26 november 2021 werden 18 struikelstenen op 8 adressen onthuld